Η διαδικασία κατασκεύης ιστοσελίδας

Η διαδικασία κατασκεύης ιστοσελίδας

By Admin / 03.02.19

Δεδομένου ότι οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο είναι εκατομμύρια, συνηθίζουμε να τις θεωρούμε δεδομένες και συνήθως δεν λαμβάνουμε υπόψη τα βήματα που οδήγησαν στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου ιστότοπου. Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα βήματα, εστιάζοντας στις βέλτιστες πρακτικές στην ανάπτυξη ιστοσελίδων. Διαφορετικές οδηγίες χωρίζουν τη διαδικασία ανάπτυξης ιστού σε 5 έως 8 στάδια, ανάλογα με την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια. Θα καθορίσουμε τον αριθμό κάπου ανάμεσα και θα σας καθοδηγήσουμε στα 7 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επαγγελματίες της ανάπτυξης ιστοσελίδων για να διασφαλίσουν ότι στο τέλος θα παραδοθεί ένα προϊόν υψηλής ποιότητας. Τα βήματα που θα εξετάσουμε είναι:

1. Συλλογή προδιαγραφών
2. Σχεδιασμός δομής
3. Σχεδίαση διεπαφής χρήστη
4. Συλλογή και σύνταξη περιεχομένου
5. Προγραμματισμός της λειτουργικότητας
6. Δοκιμή, αναθεώρηση και ανάπτυξη
7. Υποστήριξη και συντήρηση

Όταν χρειάζεστε έναν νέο ιστότοπο, πρέπει να προσπαθήσετε να εξισορροπήσετε τρεις πτυχές του έργου - την τιμή, το χρόνο και το πεδίο εφαρμογής. Ο αριθμός των λειτουργιών που θα εφαρμοστούν εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που είναι διαθέσιμο πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας και από το ποσό των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Ένα βολικό εργαλείο για τη χαρτογράφηση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης ιστοσελίδων είναι η δημιουργία διαγραμμάτων.

Ας δούμε τώρα τα προαναφερθέντα 7 βήματα που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την τέλεια ιστοσελίδα με τις λιγότερες παρενοχλήσεις.

1. Συλλογή προδιαγραφών

Πρώτα απ 'όλα, πριν κάνετε μια νέα ιστοσελίδα, πρέπει να απαντήσετε σε μερικά βασικά ερωτήματα: για ποιον είναι αυτός ο ιστότοπος; Γιατί θα θέλουν να το χρησιμοποιήσουν; Πώς μπορεί να είναι κερδοφόρος; Μια πιθανή αφετηρία για την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να είναι μερικές συνεδρίες καταιγισμού ιδεών, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να ενισχυθούν από έρευνες, έρευνα αγοράς και άλλες μορφές εμπεριστατωμένης ανάλυσης. Περιττό να πούμε ότι η αποτυχία να επενδύσετε αρκετό χρόνο και προσπάθεια σε αυτό το αρχικό βήμα μπορεί να κοστίσει πολύ (τόσο κυριολεκτικά όσο και εικονικά), αλλά αν το κάνετε σωστά θα είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες στην επιτυχία της επιχείρησής σας.

Χρόνος που απαιτείται: 1-2 εβδομάδες

2. Σχεδιασμός δομής

Μόλις απαντήσετε στις ερωτήσεις στο βήμα 1, η ομάδα ανάπτυξης έχει αρκετές πληροφορίες για να ξεκινήσει να δημιουργεί ένα χάρτη και ένα σχεδιάγραμμα για τη νέα ιστοσελίδα.

Ο σκοπός ενός χάρτη ιστοτόπου είναι να δείξει την εσωτερική δομή του - ένα σύνολο των ενοτήτων και οποιεσδήποτε άλλες σχέσεις μεταξύ των τμημάτων του. Έχοντας ένα χάρτη σας βοηθά να απεικονίσετε και να κατανοήσετε καλύτερα τη λογική του δικτυακού τόπου και να το καταστήσετε όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το χρήστη.

Το σχεδιάγραμμα είναι ένα περίγραμμα διάταξης ιστοτόπου χωρίς πραγματικά στοιχεία σχεδιασμού που υπάρχουν σε αυτό.

Μία ακόμα κρίσιμη διαδικασία που πρέπει να επιτευχθεί σε αυτό το βήμα είναι η επιλογή κατάλληλης τεχνολογίας για την υλοποίηση της λειτουργικότητας. Αυτό περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται στην επιλογή του CMS, των γλωσσών προγραμματισμού, των πλαισίων κλπ.

Χρόνος που απαιτείται: 2-6 εβδομάδες

3. Σχεδίαση διεπαφής χρήστη

Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις! Όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά η γραφική απεικόνιση παίζει μεγάλο ρόλο. Με σχεδόν άπειρο αριθμό επιλογών και εναλλακτικών λύσεων, οι επισκέπτες δεν θα παραμείνουν σε μια τοποθεσία με κακή πλοήγηση, ενοχλητικά χρώματα ή αντιεπαγγελματικές εικόνες. Γι'αυτό είναι πολύ σημαντικό η δουλειά του σχεδιαστή να μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Εκτός από την ελκυστικότητα στο μάτι και την εύκολη αλληλεπίδραση με την ευκολία πρόσβασης σε βασικές λειτουργίες, ένας ιστότοπος θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει τη σωστή διάθεση για τον πελάτη - αυτή που θα τον βοηθήσει να επιτύχει το στόχο του με ελάχιστο άγχος.

Είναι πρωταρχικής σημασίας να εγκρίνει ο πελάτης τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας και να εξαλείψει τυχόν προβλήματα, εάν προκύψουν.

Χρόνος που απαιτείται: 4-12 εβδομάδες

4. Συλλογή και σύνταξη περιεχομένου

Πολύ λίγες ιστοσελίδες μπορούν να είναι αποδοτικές χωρίς λόγια. Παρόλο που το οπτικό περιεχόμενο είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι πληροφορίες κειμένου που εισέρχονται στον ιστότοπο είναι εξίσου σημαντικές. Μην υπερφορτώνετε τον πελάτη σας με άχρηστες, άσχετες ή υπερβολικές πληροφορίες. Χρησιμοποιήστε συνοπτικές προτάσεις και ορθογραφικό έλεγχο. Χρησιμοποιήστε τις παραγράφους με σύνεση. Ελέγξτε τη λογική ακολουθία. Συμπεριλάβετε μια πρόσκληση για δράση.

Η δημιουργία περιεχομένου είναι ένα σχετικά ανεξάρτητο βήμα που μπορεί να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί το βήμα 1. Εάν το περιεχόμενο παρέχεται από τον πελάτη (κάτι που συμβαίνει συχνά), οι συμβουλές και οι τροποποιήσεις από έναν επαγγελματία συγγραφέα μπορεί να είναι ακόμα ευνοϊκές.

Χρόνος που απαιτείται: 5-15 εβδομάδες

5. Προγραμματισμός της λειτουργικότητας

Το βήμα του προγραμματισμού είναι το μέρος που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν λαμβάνουν υπ' όψιν τη διαδικασία κατασκευής ιστοσελίδων. Ωστόσο, όπως μπορούμε να δούμε, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Αυτό είναι το στάδιο στο οποίο γράφεται ο κώδικας HTML για να σχηματιστεί η βασική δομή του ιστότοπου, εφαρμόζονται τα στυλ CSS για να γίνει η εμφάνιση του ιστότοπου κομψή και οι μικροεφαρμογές JavaScript (και άλλα σενάρια) ενσωματώνονται για να επιτρέπουν τη διαδραστικότητα. Όλα τα γραφικά στοιχεία που σχεδιάστηκαν στο βήμα 3 παίρνουν τα σημεία τους με αντίστοιχες ενέργειες που τους έχουν ανατεθεί, εάν είναι απαραίτητο. Συνολικά, ο σκοπός της διαδικασίας προγραμματισμού είναι να γίνει πραγματικότητα το σχεδιάγραμμα που δημιουργήθηκε στο βήμα 2.

Ένα άλλο μέρος του προγραμματισμού είναι η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO), η οποία είναι ένα σύνολο βέλτιστων πρακτικών που καθιστούν την ιστοσελίδα ευανάγνωστη από τις μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo, Bing) και από τους επισκέπτες! Το δεύτερο μέρος παραμελείται συχνά, αλλά η ιδέα είναι ότι εάν ένας ιστότοπος είναι εύκολος για χρήση και πλοήγηση, θα είναι αρκετά καλός και για τις μηχανές αναζήτησης όσον αφορά τη "δυνατότητα αναζήτησης" και την ποιότητα του περιεχομένου.

Χρόνος που απαιτείται: 6-15 εβδομάδες

6. Δοκιμή, αναθεώρηση και ανάπτυξη

Η δοκιμή (testing) συχνά υποτιμάται και θεωρείται προαιρετική ρουτίνα. Ωστόσο, η ποιότητα εκτέλεσης αυτού του βήματος είναι άμεσα ανάλογη με την ποιότητα της εμπειρίας του χρήστη. Η βεβαίωση ότι όλες οι ροές εργασίας περνούν ομαλά, όλα τα αλάνθαστα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, όλες οι σελίδες, οι φόρμες και τα πεδία εμφανίζονται όπως προβλέπεται σε όλες τις πιθανές συσκευές, όλα τα σφάλματα και οι εξαιρέσεις χειρίζονται με ακρίβεια και πληρούνται όλα τα πρότυπα συμβατότητας, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του ιστότοπου.

Μόλις δοκιμαστεί, ο ιστότοπος είναι έτοιμος να δει τον έξω κόσμο! Σε αυτό το σημείο θα θέλετε να κάνετε τον τελικό έλεγχο όλων των στοιχείων του για να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν πήγε στραβά στη γραμμή τερματισμού.

Χρόνος που απαιτείται: 2-4 εβδομάδες

7. Υποστήριξη και συντήρηση (σε εξέλιξη)

Παρόλο που φτάσαμε στη γραμμή τερματισμού στο προηγούμενο βήμα, η πραγματική ζωή του ιστοτόπου μόλις αρχίζει. Ακριβώς όπως ένα παιδί, ένας νέος και ανώριμος ιστοχώρος αναπόφευκτα θα κάνει λάθη και θα πρέπει να μάθει νέα πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το βήμα 7 χαρακτηρίζεται ως συνεχής διαδικασία. Θα προστεθούν νέες λειτουργίες, οι αχρησιμοποίητες λειτουργίες θα εξαλειφθούν, τα σφάλματα θα διορθωθούν, το κείμενο θα ξαναγραφεί, τα νέα και οι ειδικές προσφορές θα ενημερωθούν κ.λ.π. Για να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος ανταποκρίνεται στο μέγιστο στις ανάγκες του πελάτη, είναι σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας έναν βολικό μηχανισμό συλλογής ανατροφοδοτήσεων και να παρακολουθείτε αυστηρά τα σχόλια. Ακόμη σημαντικό είναι να διατηρείτε όλο το λογισμικό ενημερωμένο για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους ασφάλειας και να διασφαλίσετε τη βέλτιστη απόδοση.

Χρόνος που απαιτείται: συνεχής

Η κατασκευή και ανάπτυξη ενός ωραίου ιστότοπου δεν είναι επιστήμη πυραύλων, αλλά απαιτεί να ακολουθήσετε μια ακολουθία κοινών βημάτων, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Να έχετε μια εμπνευσμένη δημιουργία!